Ajankohtaista

Etsimme tuottajaa! Hae paikkaa 22.1. mennessä.

Hyvää tätä vuotta! Festivaalijärjestelymme ovat ensi kevään osalta jo käynnistyneet, mutta kaipailemme mukaan tuottajaa – töitä olisi siis tarjolla!

Tuottajaa hoitaa festivaalin käytännön järjestelyjä yhdessä toiminnanjohtajan ja muun tuotantoryhmän kanssa. Tuottajan toimenkuvaan kuuluu muun muassa festivaalin ohjelmistoon, tiedottamiseen, markkinointiin sekä tekniseen tuottamiseen liittyviä tehtäviä, joita voidaan painottaa omien kiinnostuksenkohteiden ja taitojen mukaisesti. Festivaalin tuottajalta edellytetään kokemusta tapahtumien järjestämisestä. Hakijalta vaaditaan hyviä organisointi- ja ryhmätyötaitoja, oma-aloitteisuutta, paineensietokykyä, projektinhallintataitoja, näkemystä Keski-Suomen kulttuurikentästä ja sen kehittämisestä sekä joustavuutta työaikojen suhteen.

Työsuhde on määräaikainen alkaen helmi-maaliskuussa sopimuksen mukaan ja jatkuen toukokuun loppuun. Tehtävästä maksetaan 3 900 euron suuruinen kertakorvaus.

Lähetä hakemus ansioluetteloineen torstaihin 22.1.2015 klo 16:00 mennessä sähköpostin liitetiedostona (pdf tai rtf) osoitteeseen [email protected]. Sähköpostin otsikoksi tulee merkitä ”Yläkaupungin Yön tuottaja”. Vain hakuohjeiden mukaiset hakemukset huomioidaan.

Lisätietoja:
Yläkaupungin Yön toiminnanjohtaja
Kyösti Ylikulju / [email protected]

Älylän Ehtoossa musiikkia ja runoutta

alylan_ehtoo-cover

Yläkaupungin Yön ennakko- ja tukiklubi Älylän Ehtoo villitsee kansaa lauantaina 22.11. klo 19.30 alkaen Baari Vakiopaineessa. Illan tuotto ohjataan kokonaisuudessaan ensi kevään festivaalin toteuttamiseen.

Illan aloittaa Må Pyton, joka esittää Monty Pythonin lauluja suomeksi. Må Pyton on hankala väliinputoaja. Se on lauluyhtye eli jonkinlainen laulava bändi. Se etsii yhä linjaa hyvän maun ja taiteellisen katastrofin ristiaallokossa. Se haluaisi viestiä maailman epäkohdista, mutta rahaa ei ole koskaan tarpeeksi. Se on kolunnut kuoromaailman kiemurat ja koukerot, taistellut tyttövuosien tyvenet ja tyrskyt sekä hionut hegeliläisen huumorin hedonistiseen huippuunsa.

Hauskojen laulavien miesten jälkeen verbaaliakrobatia jatkuu Salla Partalan, Paavo Kässin ja Perttu Purasen esittäessä runoja. Takaisin musiikin pariin siirrytään Muuan mies -yhtyeestä tutun Ismo Puhakan uuden lastenmusiikkiyhtyeen Tö Pistiäiset myötä. Illan viimeisenä nähdään Esa Vierimaan luotsaama Moly, joka on muun muassa shamanistista junnausta, slaavilaista melankoliaa, heleää kitarapoppia, rokin räimettä ja riehakasta latotanssimeininkiä.

Aikataulu:
klo 20.00 Må Pyton
klo 20.30 Runoja: Salla Partala, Paavo Kässi, Perttu Puranen
klo 21.00 Tö Pistiäset
klo 22.00 Moly

Liput: 8 € ovelta / 6 € ennakkoon Vakiopaineesta
Tuotto menee kokonaisuudessaan ensi kevään Yläkaupungin Yö-festivaalin toteuttamiseen.

http://www.facebook.com/events/880860961931519/

Yläkaupungin Yö 2015

Hei, ihminen! Seuraava Yläkaupungin Yö järjestetään lauantaina 16. toukokuuta 2015. Tervetuloa mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan sitä kanssamme. Esiintyjä- ja vapaaehtoishaku avautuvat ensi vuoden puolella, mutta erikoisemmista ja isommista ideoista kannattaa kertoa jo nyt sähköpostilla: [email protected]

Näkemisiin!

Yläkaupungin Yö -kasseja ja -paitoja saatavilla

Yläkaupungin Yö -kangaskassi, hinta 10 euroa.

Yläkaupungin Yö -kangaskassi, hinta 10 euroa.

Helle-hei kaikille! Nyt olisi saatavilla hyvin harvinainen erä Yläkaupungin Yö -kangaskasseja ja t-paitoja. Kassi kustantaa 10e ja paita 15e. Paidasta on saatavilla seuraavat koot: S, M, L ja XL. Paidat ovat perus t-paita -mallia. Karuselliprintin on suunnitellut Sirpa Varis.

Tuotteita voi noutaa toimistoltamme (Kauppakatu 2D) käteisellä tasarahalla, mutta koska oleilemme sisätiloissa säännöllisen epäsäännöllisesti, ilmoita ostoaikeistasi osoitteeseen: [email protected]

Yöttömän Yön jälkeinen aamu

d7578292-bd67-4b91-a356-3d09b10c6152(1)

Yläkaupungin Yötä juhlittiin jälleen toukokuun puolessa välissä, lauantaina 17.5. Yli viisikymmentä tapahtumapaikkaa, yli sata esiintyjäryhmää, vain yksi aamusta aamuun kestänyt kaupunkifestivaali. Nyt kun on ehditty hetki hengähtää, voidaan palata takaisin viikonlopun tunnelmiin.d7578292-bd67-4b91-a356-3d09b10c6152(2)

Lauantai valkeni aurinkoisena ja lämpimänä, parempaa säätä ei olisi voinut toivoakaan. Mäki-Matin perhepuiston ohjelma alkoi aamukymmeneltä ja muun muassa potkupyörät sekä ISOn tanhuujien lapsiryhmien esiintyminen olivat houkutelleet paikalle runsaasti lapsia perheineen. Toivolan Vanhalle Pihalle kerääntyivät kaikki suomalaisesta muotoilusta sekä muodista kiinnostuneet, ja aamupäivällä ovensa avanneet näyttelyt houkuttelivat kuvataiteen harrastajia.

Kaikki esitykset saivat runsaasti katsojia. Suomen Käsityön museolla tanssittiin hurjasti Hermanni Turkin folkmelskeen tahtiin d7578292-bd67-4b91-a356-3d09b10c6152ja Vakiopaine oli ääriään myöten täynnä Art Decon kuulijoita. Erityisesti festaroijia kiinnostivat Circus Uusi Maailman CUM BOYS -esitys, jonka vuoksi jonot Siltasaliin ulottuivat satojen metrien päähän, tanssiteatteri Krampin Semmareiden kappaleista koostuva show, sekä Mustan taksin Piip Show!, johon oli jatkuvasti puolen tunnin odotus.

Yön ja aamuyön pimentyessä ilma pysyi leutona. Viimeiset esiintyjät lopettivat Seminaarinkadulla yhdeltä hiljentäen Lounaispuiston ympäristön ja Ilokivessä OK Cult pisti pillit pussiin puoli kolme. L-rakennuksen seinässä näkyneet d7578292-bd67-4b91-a356-3d09b10c6152(3)lyhytelokuvat pyörivät läpi yön siihen asti, kunnes Moirislammella järjestetty Aamukasteklubi starttasi. Viimeiseen asti jaksaneet yöttömän yön juhlijat ja aikaisin heränneet aamuvirkutkerääntyivät Menuettiin sankoin joukoin nauttimaan ravitsevasta aamupalasta ja uuteen päivään herättelevästä musiikista.

Kaiken kaikkiaan festivaali sujui rauhallisesti, ihmiset olivat onnellisia ja aurinko paistoi. Yläkaupungin Yö haluaa kiittää kaikkia tapahtumaan tavalla tai toisella osallistuneita. Palataan asiaan taas vuoden päästä!

MUISTIKATKELMIA – SUTTU -JUTTU

Anitta Kiviranta

Kuvan on ottanut Anitta Kiviranta.

 

”Nimen ensimmäinen osa viittaa juuri koreografiaan ja sen tekovaiheeseen, toinen osa taas teoksen visuaaliseen maailmaan ja toisaalta siihen, kuinka itse hahmotan tällaisen palasista koostetun teoksen”, kertoo 19-vuotias tanssijaksi valmistuva Saga Elgland Yössä nähtävästä sooloperformanssistaan Muistikatkelmia – suttu. Elgland kertoo esityksen saaneen alkunsa vain päiviä ennen ensiesitystään Jyväskylän October Jam -tapahtumassa lokakuussa 2013. Hän kokosi ja yhdisteli muististaan pinnalle nousevia, oma tekemiään jopa vuosien takaisia liikkeitä ja liikesarjoja. Niistä syntyi monen tyylilajin sävyttämä omintakeinen kokonaisuus, jota Elgland kuvailee helposti lähestyttäväksi. Sitä voi hänen mukaansa katsella ja tutkia haluamastaan näkökulmasta.

Tanssi on ollut Saga Elglandin elämässä lähes hänen ensimmäisistä vuosistaan lähtien. Kolmevuotiaana hän sai lastentanssin ja baletin alkeiden opetusta päiväkodissa. Looginen jatkumo tästä vei tanssikoulu Saraan, joka nykyisin tunnetaan nimellä Jyväskylän tanssiopisto. Harjoitusten tuntimäärät lisääntyivät, ja äkkiä tanssi nousikin kaikkien muiden harrastusten yli, muuttuen vakavammaksi ja tavoitteellisemmaksi.Monien uusien lajien harjoittelun myötä Elgland pääsi erikoiskoulutusryhmään, jossa harjoittelusta tuli yhä tiiviimpää ja esityksiä tuli tiuhempaan.

”16-vuotiaana löysin ilmoituksen balettioppilaitoksen ammatillisen koulutuksen lisähausta, jossa tällä kertaa haettiin opiskelijoita myös nykytanssiin suuntautuvalle linjalle”, kertoo ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan päässyt Elgland. Hänen on määrä valmistua tänä keväänä tanssijaksi tältä Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksen nykytanssilinjalta.

Elglandille ”Yläkaupungin Yö on nostalginen ja tärkeä tapahtuma juuri esiintyjänä.” Hän on esiintynyt monena vuotena Jyväskylän tanssiopiston ja Tanssiteatteri Krampin nimissä. Tapahtuman omintakeinen leima ja tunnelma ovat sellaisia, joihin haluaa ja jopa tarvitsee päästä aina uudelleen. Pian valmistuvana tanssijana Elgland haluaa saada mahdollisimman paljon kokemusta erilaisista esiintymistilanteista, ja kokee että Yö antaa siihen loistavat puitteet – ”samanhenkisiä ihmisiä monipuolisesti esittäviä taiteita tarjoavassa tapahtumassa.”

 

Mitä: Sooloperformanssi Muistikatkelmia – suttu

Kuka: Saga Elgland

Milloin: Lauantaina 17.5. klo 23

Missä: Juomatehtaan studio

Yhdessä soitettava, pitkä piano

Suvi Airaksinen

Kuvan on ottanut Suvi Airaksinen.

 

Käsikellot ovat varmasti soittimena monelle hieman tuntemattomampia. Ensimmäiseksi kahvallisesta pienestä kirkonkellosta tulee mieleen Joulun kellot -kappale ja sen taustalla kuuluvat kilkutukset. Käsikellot ovat kuitenkin niin paljon muutakin. Niiden kotimaa on Englannissa, jossa ensimmäinen käsikello on tiettävästi valettu jo vuonna 1696. Nykyisinkin käsikellomusiikki on kaikista suosituinta Britteinsaarilla. Manner-Euroopassa toimii aktiivisesti noin viisikymmentä käsikello-orkesteria, Suomessa niitä on kuusi. Jyväskylässä orkestereista toimii kaksi, Kide ja Clarabella.

17. toukokuuta Keski-Suomen museolla klo 19 esiintyy käsikello-orkesteri nimeltä Clarabella. Pari vuotta Kiden perustamisen jälkeen kokoon pistetty kirkasta, kaunista kelloa tarkoittava käsikello-orkesteri on täysilukuinen, eli siinä on yhteensä kymmenen soittajaa. Mukaan saa tulla kuka tahansa, sillä tekemällähän sitä oppii. Soittajien ikähaarukka on lähes kirjaimellisesti vauvasta vaariin, sillä nuorin soittaja on 12-vuotias ja vanhimmalla soittajalla on vuosia takana jo 71.

”Kuulin käsikelloja elämäni ensimmäisen kerran USAssa vuonna 1997”, kertoo sekä Kiden että Clarabellan orkesterinjohtaja, Sari Eirtola-Loukola. Kellojen ääni lumosi heti kuulijansa, sillä tämä ei ollut koskaan kuullut yhtä erikoista ja kiehtovaa soitinta. Asuttuaan kahdeksan vuotta Yhdysvalloissa, Eirtola-Loukola palasi vuonna 2007 takaisin Jyväskylään. Samantien käynnistettiin käsikellotoiminta myös Jyväskylän seurakunnassa. Clarabella aloitti toimintansa vuonna 2008.

Clarabellan puolituntisen esiintymisen aikana pääsee kokemaan monelle jotain aivan uutta ja erilaista. Jokaisella soittajalla on 2-5 kelloa, ja jokainen kello vastaa ikään kuin yhtä pianon kosketinta. Orkesteri toimii siis kuin pitkänä pianona, jonka soinnissa yhteistyö ja yhteissoitto ovat kaikista tärkeimmät tukipilarit. Ohjelmistoon kuuluu hengellistä musiikkia, kansanmusiikkia, elokuvasävelmiä ja iskelmäkappaleita.

Jo yli 10 vuoden ajan Yläkaupungin Yössä erilaisten ryhmien kanssa esiintyneelle Eirtola-Loukolalle oli lähes itsestäänselvää hakea esiintyjäksi tänäkin vuonna. Hänen mukaansa Yö on hyvin järjestetty, iloinen taidetapahtuma, joka tuo mukavasti esille paikallista taidetoimintaa. ”On aina ollut mukavaa olla mukana”, hän summaa. Clarabella ja Kide jäävät pienelle kesätauolle toukokuun puolessa välissä, joten nyt jos koskaan kannattaa tutustua tähän erilaiseen orkesteriin. Orkesterinjohtaja Eirtola-Loukola toivottaa kaikki tervetulleeksi kuulemaan tätä kiehtovaa soitinta.

 

Mitä: Käsikelloilla soitettavaa musiikkia

Kuka: Käsikello-orkesteri Clarabella

Milloin: Lauantaina 17.5. Klo 19.00

Missä: Keski-Suomen museo

Koodaillaan!

1902069_10152093466442409_2725754327826519419_n

Kuvan on tehnyt Tero Mäyränen.

Mitä: Koodikoulu JKL

Milloin: Lauantaina 17.5. kello 14.00, 14.30, 15.00 ja 15.30

Missä: Ilokiven yläkerta

MUISTETTAVAA: Mukaan oma tabletti/läppäri sekä huoltaja.

Haluatko opettaa lapsellesi supertaitoja, joiden avulla voidaan muuttaa maailmaa? Koodikoulussa 4-9-vuotiaat lapset pääsevät tutustumaan ohjelmoinnin alkeisiin. Jyväskylän koodikoulun ohjaajina toimivat IT-alan ammattilaiset ovat mukana Yläkaupungin yön ATK-kerhossa Ilokiven yläkerrassa. Oppitunnit alkavat klo 14.00, 14.30, 15.00 ja 15.30, mutta mukaan voi tulla missä vaiheessa vain ja olla niin pitkään kuin kiinnostusta riittää.

Muista ottaa oma tabletti tai läppäri mukaan! Jokaisella lapsella on myös oltava huoltaja mukana. Tavoitteenamme on opastaa huoltajat sekä tiedonjanoiset lapset ilmaisten opiskeluresurssien äärelle ja mahdollistaa lapset toteuttamaan ajatuksiaan digimuodossa.

CUM BOYS hämmästyttää Yläkaupungin Yössä

CUM BOYS eli Circus Uusi Maailma goes New Kids on the Block -esitys koetaan Yläkaupungin Yössä Siltasalissa kello 19:00, 20:00 ja 21:00 festivaalilehden tiedoista hieman poiketen. Jokainen esitys kestää noin 15 minuuttia ja esitys on K-18.

Circus Uusi Maailma on progesirkusta. Vuonna 2006 perustetulla ryhmällä on alusta asti ollut vahva, omaleimainen tyyli, josta löytyy usein mustaa huumoria, vinksahtaneita hahmoja ja absurdeja tilanteita. Rohkea ja kokeileva muoto ja tyyli ovat olennaisia lähtökohtia esityksissä.

CUM on jälleen valmistanut esityksensä varta vasten Yläkaupungn Yölle jo yhdeksättä kertaa. Katsomot ovat olleet lähes poikkeuksetta täynnä ja kommentointi tällaista: Outoa—- tosi outoa.

Tähdenlennot nousevat ja nostavat sydämet kurkkuun asti pamppailemaan. Vailla vaatimattomuutta tahi kunniaa he ottavat yleisön, atmosfäärii kantautuvan biitti asettaa armottoman sykkeen tason. Terälehtien auetessa voi turtua hurmokseen ja tuntea orastavaa väreilyä väreilyä ikuisuudessa.

CUM_boys_promo3Kuva: Jukka Kaikkonen

Kierrätyssoittimilla toteutettava sooninen Ite-punk elämys

Azma ITE-soitinyhtye

Kuvan on ottanut Kimmo Nissinen.

Azma on romusoitinyhtye. Kaikki bändin soittimet on tehty kierrätetyistä materiaaleista, kuten mopon tankeista, pesukoneen rummuista, lapioista ja paistinpannuista.

”Hämähäkinseittiä ei ole kokeiltu, mutta varmaan sekin soi, mutta hiljaa”, kertoo Azmassa kitaraa soittava Kimmo. Ikaalisista soitinrakentajaksi valmistunut mies innostui kokeilemaan erilaisia asioita soittimien rakentamisessa. Yhtyeeseen Kimmo päätyi, kun rumpali/laulaja Ojis ja jo bändissä lopettanut Jyrki laittoivat Soundi -lehteen ilmoituksen vuonna 1984. “Siinä oli tarve ja tilaus”, Kimmo toteaa, sillä Vuolijoella, nykyisessä Kajaanissa ei ollut vielä rankempaa musiikkia suomeksi esittävää bändiä.

Azman musiikkia bändin jäsenet kuvailevat Ite-punkiksi. Genren ajatusmaailman  mukaisesti sumeilematta bändiin bassoa soittamaan liittyi myös Pasi, jonka mukaan: “Halu tehdä biisejä ja soittaa oli kova, mutta taidot lähes olemattomat.” Ojiksen kanssa rumpalin tuolia ja mikkiä vaihteleva Mårtte epäilee tyylisuunnan muotoutuneen syntymäseudun mukaan. Myös muut soittajat uskovat soittajia yhdistävän kainuulaisuuden kuuluvan kappaleiden tunnelmista.

Yläkaupungin Yöhön Azma päätyi hakemaan Sue -lehden nettisivuilta löytyneen ilmoituksen perusteella. Aikaisempaa Yö-kokemusta yhtyeellä ei ole. Vakiopaineen keikalla tullaan kuulemaan kappaleita Azman omasta tuotannosta 80-luvulta nykypäivään. Paikalle on hyvä saapua avoimena, ilman ennakkoluuloja, sillä luvassa on rujoa soittoa ja synkeää huumoria. Bändin jäsenet suosittelevat itseään ahdistuneille synkistelijöille, jotka eivät ole tosikkoja musiikin tai elämän suhteen. Ketään ei kuitenkaan haluta rajata yleisöstä pois, ja Ojis kehottaakin kaikkia käymään vilkaisemassa ja tulemaan sitten kertomaan keikan jälkeen, kuinka yhtyettä tulisi määritellä.

Tulevaisuudensuunnitelmat ovat bändillä vielä hieman hämärän peitossa. “Kyllä me maailma vallotetaan”, toteaa Mårtte vaatimattomasti jatkaen, “Ja sitte suunnataan kuuhun.” Hieman maltillisemmin tulevaisuutta pohtii Pasi, joka toivoo bändiharrastuksen jatkuvan säännöllisen epäsäännöllisesti, satunnaisia esiintymisiä ja mahdollista palaamista lähtöruutuun Kainuuseen: “Nämä ovat vain epämääräisiä haaveita ja näissä asioissa ei tarvitse ottaa paineita. Aika näyttää miten käy.” Tarkoitus olisi kuitenkin tehdä uusia kappaleita ja jatkaa pahennuksen herättämistä romusoittimilla möykäten.

Mitä: Ite-punkkia kierrätetystä materiaalista valmistetuilla soittimilla

Kuka: Azma, romusoitinyhtye

Milloin: Lauantaina 17.5. klo 22.00

Missä: Vakiopaine