Kierrätyssoittimilla toteutettava sooninen Ite-punk elämys

Azma ITE-soitinyhtye

Kuvan on ottanut Kimmo Nissinen.

Azma on romusoitinyhtye. Kaikki bändin soittimet on tehty kierrätetyistä materiaaleista, kuten mopon tankeista, pesukoneen rummuista, lapioista ja paistinpannuista.

”Hämähäkinseittiä ei ole kokeiltu, mutta varmaan sekin soi, mutta hiljaa”, kertoo Azmassa kitaraa soittava Kimmo. Ikaalisista soitinrakentajaksi valmistunut mies innostui kokeilemaan erilaisia asioita soittimien rakentamisessa. Yhtyeeseen Kimmo päätyi, kun rumpali/laulaja Ojis ja jo bändissä lopettanut Jyrki laittoivat Soundi -lehteen ilmoituksen vuonna 1984. “Siinä oli tarve ja tilaus”, Kimmo toteaa, sillä Vuolijoella, nykyisessä Kajaanissa ei ollut vielä rankempaa musiikkia suomeksi esittävää bändiä.

Azman musiikkia bändin jäsenet kuvailevat Ite-punkiksi. Genren ajatusmaailman  mukaisesti sumeilematta bändiin bassoa soittamaan liittyi myös Pasi, jonka mukaan: “Halu tehdä biisejä ja soittaa oli kova, mutta taidot lähes olemattomat.” Ojiksen kanssa rumpalin tuolia ja mikkiä vaihteleva Mårtte epäilee tyylisuunnan muotoutuneen syntymäseudun mukaan. Myös muut soittajat uskovat soittajia yhdistävän kainuulaisuuden kuuluvan kappaleiden tunnelmista.

Yläkaupungin Yöhön Azma päätyi hakemaan Sue -lehden nettisivuilta löytyneen ilmoituksen perusteella. Aikaisempaa Yö-kokemusta yhtyeellä ei ole. Vakiopaineen keikalla tullaan kuulemaan kappaleita Azman omasta tuotannosta 80-luvulta nykypäivään. Paikalle on hyvä saapua avoimena, ilman ennakkoluuloja, sillä luvassa on rujoa soittoa ja synkeää huumoria. Bändin jäsenet suosittelevat itseään ahdistuneille synkistelijöille, jotka eivät ole tosikkoja musiikin tai elämän suhteen. Ketään ei kuitenkaan haluta rajata yleisöstä pois, ja Ojis kehottaakin kaikkia käymään vilkaisemassa ja tulemaan sitten kertomaan keikan jälkeen, kuinka yhtyettä tulisi määritellä.

Tulevaisuudensuunnitelmat ovat bändillä vielä hieman hämärän peitossa. “Kyllä me maailma vallotetaan”, toteaa Mårtte vaatimattomasti jatkaen, “Ja sitte suunnataan kuuhun.” Hieman maltillisemmin tulevaisuutta pohtii Pasi, joka toivoo bändiharrastuksen jatkuvan säännöllisen epäsäännöllisesti, satunnaisia esiintymisiä ja mahdollista palaamista lähtöruutuun Kainuuseen: “Nämä ovat vain epämääräisiä haaveita ja näissä asioissa ei tarvitse ottaa paineita. Aika näyttää miten käy.” Tarkoitus olisi kuitenkin tehdä uusia kappaleita ja jatkaa pahennuksen herättämistä romusoittimilla möykäten.

Mitä: Ite-punkkia kierrätetystä materiaalista valmistetuilla soittimilla

Kuka: Azma, romusoitinyhtye

Milloin: Lauantaina 17.5. klo 22.00

Missä: Vakiopaine