Yhdessä soitettava, pitkä piano

Suvi Airaksinen

Kuvan on ottanut Suvi Airaksinen.

 

Käsikellot ovat varmasti soittimena monelle hieman tuntemattomampia. Ensimmäiseksi kahvallisesta pienestä kirkonkellosta tulee mieleen Joulun kellot -kappale ja sen taustalla kuuluvat kilkutukset. Käsikellot ovat kuitenkin niin paljon muutakin. Niiden kotimaa on Englannissa, jossa ensimmäinen käsikello on tiettävästi valettu jo vuonna 1696. Nykyisinkin käsikellomusiikki on kaikista suosituinta Britteinsaarilla. Manner-Euroopassa toimii aktiivisesti noin viisikymmentä käsikello-orkesteria, Suomessa niitä on kuusi. Jyväskylässä orkestereista toimii kaksi, Kide ja Clarabella.

17. toukokuuta Keski-Suomen museolla klo 19 esiintyy käsikello-orkesteri nimeltä Clarabella. Pari vuotta Kiden perustamisen jälkeen kokoon pistetty kirkasta, kaunista kelloa tarkoittava käsikello-orkesteri on täysilukuinen, eli siinä on yhteensä kymmenen soittajaa. Mukaan saa tulla kuka tahansa, sillä tekemällähän sitä oppii. Soittajien ikähaarukka on lähes kirjaimellisesti vauvasta vaariin, sillä nuorin soittaja on 12-vuotias ja vanhimmalla soittajalla on vuosia takana jo 71.

”Kuulin käsikelloja elämäni ensimmäisen kerran USAssa vuonna 1997”, kertoo sekä Kiden että Clarabellan orkesterinjohtaja, Sari Eirtola-Loukola. Kellojen ääni lumosi heti kuulijansa, sillä tämä ei ollut koskaan kuullut yhtä erikoista ja kiehtovaa soitinta. Asuttuaan kahdeksan vuotta Yhdysvalloissa, Eirtola-Loukola palasi vuonna 2007 takaisin Jyväskylään. Samantien käynnistettiin käsikellotoiminta myös Jyväskylän seurakunnassa. Clarabella aloitti toimintansa vuonna 2008.

Clarabellan puolituntisen esiintymisen aikana pääsee kokemaan monelle jotain aivan uutta ja erilaista. Jokaisella soittajalla on 2-5 kelloa, ja jokainen kello vastaa ikään kuin yhtä pianon kosketinta. Orkesteri toimii siis kuin pitkänä pianona, jonka soinnissa yhteistyö ja yhteissoitto ovat kaikista tärkeimmät tukipilarit. Ohjelmistoon kuuluu hengellistä musiikkia, kansanmusiikkia, elokuvasävelmiä ja iskelmäkappaleita.

Jo yli 10 vuoden ajan Yläkaupungin Yössä erilaisten ryhmien kanssa esiintyneelle Eirtola-Loukolalle oli lähes itsestäänselvää hakea esiintyjäksi tänäkin vuonna. Hänen mukaansa Yö on hyvin järjestetty, iloinen taidetapahtuma, joka tuo mukavasti esille paikallista taidetoimintaa. ”On aina ollut mukavaa olla mukana”, hän summaa. Clarabella ja Kide jäävät pienelle kesätauolle toukokuun puolessa välissä, joten nyt jos koskaan kannattaa tutustua tähän erilaiseen orkesteriin. Orkesterinjohtaja Eirtola-Loukola toivottaa kaikki tervetulleeksi kuulemaan tätä kiehtovaa soitinta.

 

Mitä: Käsikelloilla soitettavaa musiikkia

Kuka: Käsikello-orkesteri Clarabella

Milloin: Lauantaina 17.5. Klo 19.00

Missä: Keski-Suomen museo