MUISTIKATKELMIA – SUTTU -JUTTU

Anitta Kiviranta

Kuvan on ottanut Anitta Kiviranta.

 

”Nimen ensimmäinen osa viittaa juuri koreografiaan ja sen tekovaiheeseen, toinen osa taas teoksen visuaaliseen maailmaan ja toisaalta siihen, kuinka itse hahmotan tällaisen palasista koostetun teoksen”, kertoo 19-vuotias tanssijaksi valmistuva Saga Elgland Yössä nähtävästä sooloperformanssistaan Muistikatkelmia – suttu. Elgland kertoo esityksen saaneen alkunsa vain päiviä ennen ensiesitystään Jyväskylän October Jam -tapahtumassa lokakuussa 2013. Hän kokosi ja yhdisteli muististaan pinnalle nousevia, oma tekemiään jopa vuosien takaisia liikkeitä ja liikesarjoja. Niistä syntyi monen tyylilajin sävyttämä omintakeinen kokonaisuus, jota Elgland kuvailee helposti lähestyttäväksi. Sitä voi hänen mukaansa katsella ja tutkia haluamastaan näkökulmasta.

Tanssi on ollut Saga Elglandin elämässä lähes hänen ensimmäisistä vuosistaan lähtien. Kolmevuotiaana hän sai lastentanssin ja baletin alkeiden opetusta päiväkodissa. Looginen jatkumo tästä vei tanssikoulu Saraan, joka nykyisin tunnetaan nimellä Jyväskylän tanssiopisto. Harjoitusten tuntimäärät lisääntyivät, ja äkkiä tanssi nousikin kaikkien muiden harrastusten yli, muuttuen vakavammaksi ja tavoitteellisemmaksi.Monien uusien lajien harjoittelun myötä Elgland pääsi erikoiskoulutusryhmään, jossa harjoittelusta tuli yhä tiiviimpää ja esityksiä tuli tiuhempaan.

”16-vuotiaana löysin ilmoituksen balettioppilaitoksen ammatillisen koulutuksen lisähausta, jossa tällä kertaa haettiin opiskelijoita myös nykytanssiin suuntautuvalle linjalle”, kertoo ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan päässyt Elgland. Hänen on määrä valmistua tänä keväänä tanssijaksi tältä Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksen nykytanssilinjalta.

Elglandille ”Yläkaupungin Yö on nostalginen ja tärkeä tapahtuma juuri esiintyjänä.” Hän on esiintynyt monena vuotena Jyväskylän tanssiopiston ja Tanssiteatteri Krampin nimissä. Tapahtuman omintakeinen leima ja tunnelma ovat sellaisia, joihin haluaa ja jopa tarvitsee päästä aina uudelleen. Pian valmistuvana tanssijana Elgland haluaa saada mahdollisimman paljon kokemusta erilaisista esiintymistilanteista, ja kokee että Yö antaa siihen loistavat puitteet – ”samanhenkisiä ihmisiä monipuolisesti esittäviä taiteita tarjoavassa tapahtumassa.”

 

Mitä: Sooloperformanssi Muistikatkelmia – suttu

Kuka: Saga Elgland

Milloin: Lauantaina 17.5. klo 23

Missä: Juomatehtaan studio