Keski-Suomen museon käsityöläiskodit, Kuparisepän talo ja Puusepän talo, ovat vanhimpia edelleen pystyssä olevia jyväskyläläistaloja. Ne ovat harvinaisia esimerkkejä vuonna 1837 perustetun Jyväskylän vanhasta rakennustavasta. Kaupungin varhaiset asuinrakennukset olivat kadun varteen pystytettyjä aumakattoisia, leveällä vaakalaudoituksella vuorattuja hirsirakennuksia, joihin tehtiin kuusiruutuiset ikkunat. Käsityöläisten kodit olivat usein kauppiastaloja pienempiä.
Kuparisepän talo
Vuonna 1842 rakennetussa Kuparisepän talossa riitti menneinä aikoina vilskettä! Sopu antoi sijaa kupariseppä Sjöblomin monilapsiselleperheelle, kisällille, oppipojalle, hyyryläiselle ja talossa vierailleille asiakkaille. Taloon on sisustettu kuparisepän keittiö, kamari ja sali, lukkarinlesken ja suutarin kamarit sekä peltisepän ja suutarin verstaat.
Puusepän talo
Puusepän talon rakennutti hattumaakari Erik Fagerlund vuonna 1844. Myöhempiä omistajia olivat mm. kuorma-ajuri, kauppias, teurastaja, makkarantekijä ja torikauppias. Puuseppä Johan Edvard Bäckström tuli talon haltijaksi vuonna 1913 ja lopuksi Bäckströmin perikunta. Talossa voi tutustua puusepän verstaaseen ja kisällin huoneeseen.